Lesgeven over jouw beroep in de klas

Kinderen enthousiasmeren over jouw beroep? Vertel iets over je beroep in de klas!

Weleens nagedacht om met jouw beroep in de klas voorlichting te geven? Je kunt leerlingen uit groep 7 en groep 8 dankzij onze themaweken meer vertellen over jouw beroep. In dit artikel lees je meer over hoe jouw beroep in de klas kan worden toegelicht. Ook lees je waarom het belangrijk is dat leerlingen op jonge leeftijd al kennismaken met de mogelijkheden in het beroepenveld.

Verder wordt het één en ander uitgelegd over het concept van Beroep in de Groep. We vertellen je bijvoorbeeld meer over hoe wij beroepen tot leven laten komen in de klas.

Vertellen over je beroep in de klas zorgt voor een lagere uitstroom op middelbare scholen, maar vooral  in het beroepsonderwijs.

Je beroep in de klas uitleggen – Leerlingen inspireren met jouw kennis

Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom het belangrijk is dat leerlingen in een vroeg stadium kennismaken met verschillende beroepen. Er valt natuurlijk genoeg te vertellen over de mogelijkheden die de leerlingen hebben. Al die verschillende mogelijkheden kunnen echter zorgen voor keuzestress. Daarom is het belangrijk dat kinderen vroegtijdig geïnspireerd worden. Dit is hoe jij dit met jouw beroep kunt doen:

Je draagt allereerst actief bij aan de algemene oriëntatie van de leerlingen, in hun zoektocht naar een carrièrepad. Het is enorm belangrijk dat kinderen een overzicht van de mogelijkheden kunnen zien. Hier draagt de kennis en ervaring van een expert aan bij. De leerlingen krijgen in de klas alle ins en outs van jouw beroep te zien. Het zou natuurlijk geweldig zijn als er een leerling is die dankzij jouw les geïnspireerd raakt en zo de eerste stappen zet in zijn of haar carrière.

Vertel over je beroep in groep 7 – Inspireer de leerlingen en zet ze aan het denken

De lessen van Beroep in de Groep zijn in groep 7 en groep 8 niet verschillend. Toch zijn de effecten van de lessen wel anders. In groep 7 zijn leerlingen namelijk in mindere mate bezig met de vervolgstappen na de basisschool, laat staan na de middelbare. Daarom dienen de lessen die jij geeft vooral belangrijk om de leerlingen aan het denken te zetten. Hierbij vertel jij vol enthousiasme over je baan, in de hoop dat er leerlingen geïnspireerd raken door jouw verhaal.

Natuurlijk is het niet realistisch dat iedere leerling later jouw beroepssector in rolt. Toch kun je ook de minder ‘geïnteresseerde’ leerlingen aan het denken zetten met jouw enthousiasme. Voor iedereen is er namelijk wel een beroep te vinden waar ze vol passie mee aan de slag gaan!

Vertel over je beroep in groep 8 – Voorbereiding op het middelbare onderwijs

In groep 8 zijn leerlingen al een stuk meer bezig met het bepalen van hun vervolgstappen. Ze moeten natuurlijk een middelbare school kiezen, al wordt dat meestal voor een groot deel door de ouders/verzorgers gedaan. Toch is dit het moment waarop leerlingen voor het eerst keuzes maken die hun vervolgcarrière in zekere mate beïnvloeden. Wij willen de leerlingen helpen met het verhelderen van hun opties. Door de leerlingen al in een eerder stadium te laten nadenken over hun toekomst, maken wij het makkelijker om de juiste middelbare school te kiezen.

Ook helpen wij de leerlingen om het juiste leerniveau en uiteindelijk de juiste vakkenpakketten te kiezen. Het niveau dat je aankunt is namelijk niet altijd het niveau dat past bij de werkwijze van een leerling. Hier kunnen verschillende onderwijsexperts over meepraten.

Themaweken over beroepen in basisschoolklassen – Beroep in de Groep

Wij hopen, met ons concept aan de basis, het aantal afvallers op het beroepsonderwijs te verlagen. Op dit moment stopt namelijk 30% van de studenten op het mbo, hbo en het wo binnen het eerste leerjaar. Dit aantal is natuurlijk veel te hoog. Ook zorgt het voor onzekere en ongelukkige studenten. Maar hoe zit ons concept precies in elkaar?

Ons verhaal – Laat je beroep in de klas tot leven komen!

Vanuit onze kennis en passie voor het onderwijs, gecombineerd met creatieve vormgeving, zijn wij begonnen met Beroep in de Groep. Door onze lessen op een pakkende manier vorm te geven inspireren wij leerlingen om meer te weten te komen over een beroep. Ook willen wij de leerlingen stimuleren om zelf uit te zoeken welk beroep zij denken dat bij hen zou passen.

Wij zorgen dat jij als expert de mogelijkheid krijgt om jouw beroep tot leven te laten komen. Dit kan zijn door een fysieke masterclass, maar ook met een video. Wij zorgen in beide gevallen dat jij jouw verhaal zo goed mogelijk kunt overbrengen aan de leerlingen. De fysieke les draait natuurlijk helemaal om hoe jij daar invulling aan wilt geven, wij voorzien je van ondersteunende tips en richtlijnen aan de hand van onze handleiding.

Hoe vertellen wij leerlingen meer over beroepen in de klas?

Bij iedere les worden de leerlingen meegenomen in een interactieve inspiratiesessie. Hierbij wordt van de leerlingen verwacht dat ze onderling samenwerken om bepaalde problemen op te lossen. Tijdens de lessen worden de leerlijnen van SLO, in combinatie met de 21e– eeuwse vaardigheden, gebruikt als leidraad.

Deze inspiratiesessies worden allemaal vooraf opgenomen en omgetoverd in toffe video’s. Ook wordt er voor elke les een opzet gemaakt, zodat deze fysiek gegeven kan worden. op die manier kunnen wij onze lessen hybride, deels online en deels fysiek, aanbieden aan basisscholen.

De lessen worden op voorhand live getest op scholen in schoolklassen van groep 7 en groep 8. Ook wordt er om feedback gevraagd aan professionele basisschool docenten. Op die manier waarborgen wij de kwaliteit van onze lespakketten, zodat de leerlingen écht iets opsteken van de inspiratiesessies.

Meer weten? Neem contact op!

Volg ons op social media!

Laat een reactie achter!

Stel uw vraag!