Beroep in de Groep heeft een kenmerkend logo, met daarin verschillende werkelementen verwerkt

Voor Ouders

Docenten op de basisschool zijn getuige van het feit dat veel kinderen zich op jonge leeftijd al bezighouden met wat zij later eigenlijk willen worden. Zij krijgen bijna dagelijks de vraag: “Waarom krijgen we hier eigenlijk les in, waar heb ik het voor nodig?” Dit was voor ons de reden om eens uit te zoeken hoe ouders, maar vooral hun kinderen, eigenlijk aandacht besteden aan de verschillende carrièremogelijkheden die passen bij de kwaliteiten en interesses van het kind. Uit ons onderzoek blijkt dat het merendeel van de ouders beroepsoriëntatie op jonge leeftijd erg belangrijk vindt, maar eigenlijk niet zo goed weet hoe zij dit moeten aanpakken. Hiervoor hebben wij de oplossing bedacht.

Carrièredagen van Beroep in de Groep

Wij vinden het dus, net als veel ouders, belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd laagdrempelig kennismaken met verschillende beroepen en carrièremogelijkheden. Daarom bieden wij zogeheten ‘Carrièredagen’ aan voor leerlingen uit groep 7 en 8. Tijdens zo’n Carrièredag worden, in 4 uur tijd, 2 beroepen behandeld in 2 interactieve lessen. Per les wordt door middel van ondersteunende fragmenten uit het werkveld, een bijpassende activiteit aangeboden, waar uw kind mee aan de slag gaat. Zo ervaart uw kind hoe het is om in de schoenen van het desbetreffende beroep te staan! Aan het eind van de les krijgen de kinderen van ons de tools om op eigen houtje te ontdekken welke beroepen er allemaal nog meer bij hun kwaliteiten en interesses passen.

Hoe doen wij dit?

Onze lessen sluiten aan bij de lesstof die de leerlingen dagelijks op de basisschool krijgen. Wij leggen een duidelijke koppeling met de beroepen en de gemaakte opdrachten, die we na de les bespreken. Deze terugkoppeling wordt klassikaal besproken, zodat leerlingen beter doorkrijgen dat de dingen die zij op school leren daadwerkelijk terugkomen in hun latere leven. Op school zullen ze hierdoor meer begrip hebben voor de ‘saaie’ schoolvakken en gemotiveerder zijn om hun best te toen tijdens de lessen.

Door de samenwerking met experts uit de desbetreffende beroepen, kunnen wij de leerlingen een uniek beeld geven van de beroepen. Wij geven ieder behandeld beroep een gezicht, dankzij het enthousiasme van de expert die de leerlingen wat bijbrengt over zijn of haar beroep. Door hier vervolgens met elkaar opdrachten over uit te voeren, bieden wij de leerlingen een geweldige ervaring die bijdraagt aan hun beroepsoriëntatie!

Waarom uw kind opgeven voor een Carrièredag van 'Beroep in de Groep'?

De lessen uit de carrièredagen van Beroep in de Groep zijn uitgebreid getest onder de leerlingen. Hier hebben wij de expertise van leerkrachten en andere onderwijsexperts naast gelegd. Zodoende hebben wij een goed beeld gecreëerd hoe wij onze lessen op een leuke manier kunnen aanbieden aan de kinderen. Daarnaast hebben we een aantal onderzoeken uitgerold onder de ouders, omdat hun mening over ons concept natuurlijk minstens zo belangrijk is als de mening van hun kinderen. Hierdoor kunnen wij de waarde van onze carrièredagen voor kinderen en hun ouders goed bepalen. 

Hieronder leest u hoe de carrièredagen van ‘Beroep in de Groep’ bijdragen aan de ontwikkeling van uw kind.

Carrièreoriëntatie

Uiteraard hoeft uw kind op deze leeftijd nog niet te weten wat hij of zij wil worden. Toch kan het geen kwaad om uw kind al te laten kennismaken met de verschillende mogelijkheden. Uit onderzoek blijkt dat vroegtijdig kennismaken met het beroepenveld een positieve invloed heeft op het kiezen van een goede studierichting en loopbaan. Op de middelbare school moet uw kind ook al snel (2e of 3e leerjaar) een vakkenpakket gaan kiezen. Door uw kind alvast bewust te maken van zijn of haar interesses en kwaliteiten, kan dit helpen bij het maken van een juiste keuze.

Kwaliteiten ontdekken

Wij zijn er van overtuigd dat ieder kind zijn/haar eigen kwaliteiten heeft! Met onze beroepen oriëntatie gaan wij opzoek naar de interesses en kwaliteiten van uw kind, zoals bepaalde karaktereigenschappen en vakgerelateerde talenten. Wij zijn ons ervan bewust dat niet elk kind door de behandelde beroepen wordt aangesproken. Wij streven er desondanks naar om ieder kind zich ervan bewust te maken dat er voor iedereen iets is. Met onze lessen proberen we de interesse naar een beroepsoriëntatie te stimuleren, zodat kinderen ook na een carrièredag op zoek gaan naar hun interesses en kwaliteiten.

Motivatie stimuleren

 Wellicht herkent u het wel; Uw kind vindt de schoolvakken saai en vraagt zich af waarom naar school gaan nou noodzakelijk is. ‘Zijn de keersommen echt zo belangrijk? We hebben toch rekenmachines en Google?’ Hoewel de relevantie van onderwerpen zoals geldrekenen en e-mails schrijven wel wordt begrepen, blijft het nut van veel lesstof vaag voor leerlingen.Tijdens onze lessen verwerken we de schoolvakken in de opdrachten. Achteraf bespreken we welke vakken er in de les terugkwamen en op welke manier. Zo maken wij leerlingen bewust van het belang van de schoolvakken en hoe deze in de toekomst noodzakelijk gaan zijn.

Zo ziet een carrièredag van 'Beroep in de Groep' eruit

Een Carrièredag duurt 4 uur en bestaat uit 2 delen van ongeveer 2 uur. Per deel wordt 1 beroepsles behandeld en tussendoor is er een door ons verzorgde* pauze van 15 minuten. In een les nemen we de leerling aan de hand van ondersteunde fragmenten uit het werkveld, mee in het beroep. We voeren met elkaar bijpassende opdrachten uit. Vrijwel elke les bestaat uit opdracht waarbij de leerlingen in groepjes van 2 tot 5 leerlingen moeten samenwerken. Hieronder kunt u een voorbeeld zien van zo’n Carrière Dag:

Deel 1 - Les Technisch Tekenaar (09:00 - 10:45)

Tijdens de les ‘Technisch Tekenaar’ krijgen de leerlingen de opdracht om zelf een speeltoestel te ontwerpen die bij hen op school zou kunnen worden neergezet. Aan de hand van de uitleg van Luuk, die technisch tekenaar is, leren de kinderen op schaal tekenen, maten omrekenen van meters naar millimeters en werken met de oppervlakte en diameter van cirkels. Zij mogen, als ze dit willen, hun gemaakte technische tekening aan het eind van de les presenteren aan de groep.

Deel 2 - Les Fitness Trainer (11:00-13:00)

Fitnesstrainer Nick vertelt de kinderen meer over zijn werkzaamheden als trainer. De kinderen leren hoe zij een trainingsschema moeten opstellen, waarbij ze rekening houden met de afwisseling tussen verschillende spiergroepen. Ook leren ze het belang van een goede uitvoering van de oefeningen, om blessures te voorkomen. Tenslotte gaan ze hun gemaakte workout onderling uitwisselen en uitvoeren.

*Wij zorgen voor een tussendoortje en wat drinken voor de kinderen. Allergieën dient u zelf aan ons door te geven.

Wat kost een lesdag?

Een lesdag van Beroep in de Groep kost €25,- per kind. Tijdens deze lesdag krijgt het kind een tweetal lessen over beroepen die van tevoren gezamenlijk zijn gekozen. Schrijft u meerdere kinderen tegelijk in? Dan krijgt u van ons een korting. Deze korting wordt in overleg met u bepaald en is bijvoorbeeld afhankelijk van het aantal kinderen die u wilt inschrijven.

Contact

Wilt u een carrièredag in uw stad of dorp organiseren? of bent u benieuwd wanneer wij een carrièredag in bij u in de buurt geven? Neem dan contact met ons op! Heeft u een dringende vraag? Dan kunt u ervoor kiezen om direct contact met ons op te nemen. Vul in alle andere gevallen het onderstaande contactformulier in.
Stel uw vraag!